Следвайте Гласове в ТелеграмСмъртността при пътнотранспортни произшествия е най-висока в България,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСмъртността при пътнотранспортни произшествия е най-висока в България,
Коментари Харесай

България вече е най-опасната за шофиране страна в ЕС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Смъртността при пътнотранспортни катастрофи е най-висока в България, заяви в петък Европейската комисия, публикувайки предварителни данни за 20023 г. България изпреварва миналогодишния лидер на черната статистика - Румъния, с 82 умряли при ПТП на един милион поданици. Това е съществено утежняване по отношение на 2022 година, по кое време починалите на пътя в България са били 78 на 1 млн.

За съпоставяне - в Гърция през предходната година жертвите на пътя са 60 на 1 млн. поданици, понижение по отношение на миналата година, когато те са били 63-ма.

Как наподобяват пътища в Европа

През предходната година към 20 400 души са били убити при пътнотранспортни катастрофи в Европейски Съюз, което съставлява нищожно понижение с 1% по отношение на 2022 година Държавите, които са напът да реализират задачата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за понижаване на половина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 година, са няколко. Европейската комисия показва, че това са Белгия, Чехия, Дания, Унгария и Полша.

От 2019 година насам броят на смъртните случаи по пътищата е намалял едва в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е повишен.

Общото класиране на смъртните случаи в страните не се е трансформирало доста, като най-безопасните пътища към момента се намират в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27/милион). България (82/милион) и Румъния (81/милион) са отчели най-голям % на смъртни случаи през 2023 година Средната стойност за Европейски Съюз е 46 смъртни случая на един милион поданици.

Магистралите са най-безопасни

Наличните данни за целия Европейски Съюз за 2022 година (данни за 2023 година още няма) демонстрират, че 52% от смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи са настъпили по селските пътища, 38% в градските региони и 9% по автомагистралите.

Единствената група участници в пътното придвижване, при които не се регистрира никаква наклонност на понижаване на смъртността, са велосипедистите. Един от 10 починали е на колело. Европейската комисия счита, че главната причина за това е продължаващата липса на подобаваща инфраструктура и рисковото държание на всички участници в пътното придвижване, като да вземем за пример превишена скорост, отклонение на вниманието и шофиране под въздействието на алкохол и опиати.

В три от всеки четири смъртни случая по пътищата починалият е бил мъж (77%). Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск, защото те съставляват 29% от всички починали, въпреки да са 21% от популацията. По сходен метод младежите на възраст сред 18 и 24 години съставляват 12% от смъртните случаи по пътищата и 7% от популацията.

Водачите и пасажерите в коли съставляват 45% от всички смъртни случаи, а пешеходците - 1%, ползвателите на мотоциклети и мотопеди - 19%, а велосипедистите - 10%.

Моделите обаче варират доста съгласно възрастта. Сред хората на възраст над 65 години пешеходците съставляват 29% от смъртните случаи, а велосипедистите - 17%.

Миналата година Европейската комисия предложи промени в образованието на водачите, в това число пробни интервали за младите водачи и ограничавания за шофирането на възрастните, само че вероятността те да бъдат признати преди европейските избори през юни е дребна поради разногласия сред страните членки и Европарламента до каква степен строгостта против нарушителите има резултат.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР